PDA

View Full Version : After two years, its back!



acidice333
10-27-2014, 09:25 AM
So after blowing the 3rd gen 3sgte engine, I've finally got it all back together:)

Engine going in...
http://i.imgur.com/9VoDSyW.jpg

Finished result :)
http://i.imgur.com/Rk3xQ3c.jpg

Nitro_Alltrac
10-27-2014, 09:57 AM
Glad to see it back together.

Murgatroy
10-27-2014, 10:31 AM
Wewt!

Shadowlife25
10-27-2014, 11:44 PM
Nice! Glad to hear it is all back together and running again.

Galcobar
10-28-2014, 08:26 AM
Excellent!

grimmythereaper
10-31-2014, 03:10 PM
congrats :)

crymson
10-31-2014, 03:47 PM
Like

Sent from my One using Tapatalk

tHeGeeK
10-31-2014, 10:59 PM
Nice work.

acidice333
12-02-2014, 03:17 AM
well looks like I spoke too soon :(

Miss-shifted twice going from 3rd to 2nd instead of 4th and both times at +9000rpm last month and the month before. Was driving fine yesterday and then today I noticed after filling up on gas there was a quiet knocking on idle and decel. Barely noticable when accel.

This is soooooo gay.. probably should of gotten the block balanced so it could handle it a bit better but I cheaped out :(

I'm so not looking forward to pulling and tearing this thing apart again :( Wish it was late Winter/early Spring already then I could just ride my motorcycle.

KoreanJoey
12-02-2014, 07:47 AM
:/ money shift.

acidice333
12-03-2014, 04:29 AM
pulled the rod caps off and took a look at the bottom halfs of the bearings so they all look like this so i guess the rod bearings are fine =/
http://i.imgur.com/zfXuXes.jpg

dropped valve? bent valve? something valve train related? when i quickly pulled each spark plug wire, the noise didnt dampen down so i didnt suspect a rod bearing.
i uploaded a video, video is messed up but its the sound that counts.
https://www.youtube.com/watch?v=QozrsCFjda0&feature=youtu.be

KoreanJoey
12-03-2014, 06:26 AM
Holy shit that's a racket. Yeah you might have floated a valve spring and broken a retainer (dropping a valve). I've done that before in the racecar (dropped a valve at 10K).

KoreanJoey
12-03-2014, 06:26 AM
Pull the valve cover and cams out and it'll be pretty obvious if you cracked a retainer.

acidice333
12-07-2014, 10:19 PM
Pulled the cams and everything is still intact and looks good.

Altho just for hell of it since I still have the oil pans off I decided to check the flywheel and when I press on it it moves a bit. Would that make a huge racket? it only made it when idling and decel and the racket went a lot quieter (to almost unnotiacble) when accelerating. Stock 3S, stock 5S clutch

acidice333
12-10-2014, 01:25 AM
Engine pulled (or should I say dropped since I didnt want to waste time maneuvering it out if I lifted the engine).

Pulled the trans and the flywheel is loose and the oil pump sprocket is loose. Hopefully thats all that is loose and nothing broken.

http://i.imgur.com/0vJiJ4Y.jpg (http://imgur.com/0vJiJ4Y)

KoreanJoey
12-10-2014, 07:04 AM
Flywheel was loose?! That's scary dude. That thing will take out your leg easy.

Shadowlife25
12-11-2014, 06:57 AM
Flywheel was loose?! That's scary dude. That thing will take out your leg easy.

No joke! Remember to use thread locker on those flywheel bolts!

acidice333
12-11-2014, 10:21 PM
Yeah I did.. the red stuff but when I pulled the bolts there wasnt much evidence of it lol. Some of the oem flywheel material transffered onto the crank.

ChrisD
12-14-2014, 06:02 PM
Holy crap. Use new bolts on this go round. Red loctite. Check your torque wrench calibration too. Damn that's scary.

KoreanJoey
12-15-2014, 07:26 AM
There was a tech here that forgot to tighten a flywheel bolt. Fucker came out of the car on the freeway. Like WAY out of the car. Basically cut through the frame (4Runner) and the dealership ended up giving them a brand spanking new 4runner.

acidice333
12-16-2014, 01:04 AM
Pics? lol.

Messed up the keyed shaft on the oil pump so I guess I'm going to order a new oi pump. Thought I could use the shaft from my 5S but its shorter than the 3S :(

So another order straight from Japan =/