PDA

View Full Version : Camry refuses to start



Car_Barn_Bandit
06-10-2013, 09:46 PM
I reassembled the engine a couple days ago and have been perplexed as to why she won't start.

I have my timing correct. I lined up the marks on the crank and cams with the new belt and triple checked this.

I have spark, as the timing light gets induction and I tested a plug on the engine to physically see spark.

I have fuel, as the plugs are wet when I try and turn her over.

Here is what is happening. I go to start the motor and she cranks occasionally popping compressed air out of the intake. The symptom acts like engine flooding.

Did my regulator die while it was off of the car? Is it pouring gas in and fouling the plugs before I can start?

This really has me at a loss.

Luni
06-10-2013, 10:50 PM
Look at everything again. Youre missing something. Fuel, spark, compression. Thats all you need for it to run. Whats your compression at?

Car_Barn_Bandit
06-10-2013, 11:17 PM
I'm headed out to get a compression test. I think after cleaning the rail and injectors, the regulator is full open dumping fuel and flooding the engine. My plugs are soaked after I try to start her.

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 12:06 AM
Compression on the front 3:

2 - 150 psi
4 - 100 psi
6 - 90 psi

Valves or head gasket. Bitch isn't compressing.

Luni
06-11-2013, 12:23 AM
This is a v6 camry?

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 12:27 AM
V6 Camry, 3VZFE.

I put oil in the #4 and #6 cylinders and got even 150 psi. Did my rings go bad?

Luni
06-11-2013, 12:29 AM
Is it a 3vzfe or just a 3vze?

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 12:30 AM
3VZFE

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 12:35 AM
Should I try swapping the spark plugs 180 before I tear the timing belt apart again?

Luni
06-11-2013, 12:39 AM
Wait, what?

changing the firing order?

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 12:42 AM
My compression is 150 psi across the board after adding a little oil (worn rings). It's gotta be timing or spark (fuel fouled flooded engine). I'd expect if timing was off, that I should at least get the engine to backfire.

Facime
06-11-2013, 12:58 AM
I doubt 90psi is enough to fire that cylinder but you should check all 6. If only a couple are down then you should still get a weak fire/run at least. Either way, sadly, with those compression numbers and diagnostics showing its the rings, you are looking at a rebuild or swap anyway.

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 01:54 AM
Would not having any coolant in the system be an issue?

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 04:16 AM
Would a faulty Coolant Temp Sensor be telling the regulator to dump fuel in flooding the engine?

Facime
06-11-2013, 06:22 AM
yes to both. no coolant will give the sensor a false reading and a sensor that has failed can cause a lean/rich condition especially at start up

Hookecho
06-11-2013, 12:40 PM
The plugs are wet because there is no combustion to dry them out.

Your cam timing is off. Did you rotate the engine a couple of times after doing the timing belt to make sure the timing marks stayed aligned? Are you certain you were at TDC on the compression stroke when installing? Not the exhaust stroke.

General rule is if it worked before and doesn't work after then it's human error. I think you missed something.

Tecker184
06-11-2013, 03:05 PM
I know my dads tacoma would randomly idle real bad and not start. To get it to start I'd have to hold it to the floor. It kept flooding out for no reason. I plug a obd2 scanner that could read live data and found the the engine coolant temp sensor wast reading -62 or somthing. Changed it out for $25 good as new.

Car_Barn_Bandit
06-11-2013, 09:07 PM
Distributor is the culprit.

Don't have time to muck with it until Saturday. Rings are bad, and she needs a full rebuild. I have a spare block and I'm not looking to tearing back into all of it again.

Hookecho
06-11-2013, 11:24 PM
Sell it cheap and walk away.

celica9303
06-12-2013, 03:44 AM
GGuess this means your not getting your hood Friday then....

Car_Barn_Bandit
06-12-2013, 05:17 AM
I have a Celica. Of course I am.

celica9303
06-12-2013, 11:51 PM
I voting timing is off