PDA

View Full Version : Clutch bolts



Luke
12-11-2012, 09:44 AM
Has anyone else in the world with a bit of a modified engine had a problem with the clutch pressure plate bolts coming loose??? Second time since my engine build I've had bolts come out of the clutch after power runs but this time it shot into my gearbox and put a nice hole in the housing :(

4thgenceli
12-11-2012, 02:19 PM
I had the flywheel bolts back out once. But new bolts from Toyota and use blue locktite. Torque them to spec.


Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk 2

KoreanJoey
12-12-2012, 12:55 AM
No...

Luke
12-12-2012, 02:16 AM
Weird hey. Both times have used locktite and torqued 19nm. Maybe this time ill get some fresh bolts

Smaay
12-12-2012, 05:12 PM
i have never had that issue and i have installed over 100 clutches.

4thgenceli
12-12-2012, 05:14 PM
I've always used new pressure plate bolts when doing clutches.

Luni
12-12-2012, 07:18 PM
You want to tighten them ALL up without torquing them. Then go back around once theyre ALL snug, loosen, then retorque in a star pattern.

Also I use locktite.

Luke
12-13-2012, 01:25 AM
Yeah I've done a lot of clutches too but only ever had the problem on my own car since the power increase

KoreanJoey
12-13-2012, 06:00 AM
... that's really not a good reason for the bolts to come off... seeing as the dowel pins are what take the load.

Luke
12-13-2012, 12:16 PM
Yeah it's got me. Annoying though with this time damaging my gearbox!

KoreanJoey
12-13-2012, 12:30 PM
What flywheel are you running?

Luni
12-13-2012, 11:18 PM
Buy new clutch bolts if these arent holding anymore. I usually replace my clutch bolts when I replace my clutch. Theyre less than a dollar a piece and I dont like taking chances.

Luke
12-14-2012, 07:40 AM
Already ordered more. 80c each haha. Running standard flywheel

KoreanJoey
12-14-2012, 10:49 AM
Weird. I was figuring it was a aluminum flywheel or something that would expand and contract more.